neděle 8. ledna 2012

Závěr - pro někoho začátek

Toto je blog, který jsme psali on-line na cestě, ale pro pozdější čtení je lehce nepraktický, protože začíná koncem. Jestli se vám nechce číst pozpátku, skočte na začátek a pak klikejte na odkazy "Novější záznam" na konci každého dne. Praktický je i archiv blogu vpravo pod mapou - rozklikněte si rok 2011.


Srí Lanka byla velice příjemná na cestování po svém a bez cestovky. Na asijskou zemi byla velice čistá, lidé veselí a příjemní se kterými se dá rozumně pobavit. Skoro všude se domluvíte anglicky. Moře je tu úžasné, hory, čajové plantáže a památky také. Cestování autobusem je extrémně levné (pokud to jde, nejezděte tuktuky, pokud to nejde, ukecejte dobrou cenu). Jídlo a ubytování je také levné, vstupy na památky a do rezervací naopak na místní poměry nesmírně drahé! Doporučuji vybrat si jednu přírodní rezervaci, jednu významnou památku a další peníze státu do chřtánu necpat. Krásných chrámů po cestě objevíte spousty, úžasné přírody také a třeba divokého slona potkáte i mimo chráněné oblasti, jak si to proti vám neohroženě vykračuje. Jestli použijete náš deník jako vodítko pro vaše cestování, budeme jen rádi. Ať se vám tu líbí jako nám!
PS: Vždy se ptejte na cenu, než si něco objednáte. Třeba jen čaj k jídlu. Bylo nám to až blbý pořád se ptát, ale často vám to ušetří spoustu peněz. Jak už je jídlo snědené a čaj vypitý, tak si můžou cenu vymyslet, jakou chtějí. Když jí ale musí říct dopředu, zas tolik si neodváží. Nezrujnuje vás to, ale někde zaplatíte klidně dvojnásobek běžné ceny (tuktukáři jsou šejdíři největší). Na druhou stranu ve státních autobusech se nám stalo jen jednou, že nás chtěl výběrčí natáhnout.

Žádné komentáře:

Okomentovat